ȘTIRI


Actorul Billy Crystal îl admiră pe românul Edward G Robinson

Celebrul actor Billy Crystal este un mare fan al actorului de origine română, Edward G. Robinson, prezentat în campania “Români pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache. Într-un interviu acordat Institutului de Film American, Billy Crystal explică ce influenţă majoră a avut asupra sa actorul Robinson. Cu o notă de umor, acesta explică că primul motiv pentru care e atât de impresionat de românul nostru este pentru că acesta se aseamănă fizic cu aproape toate rudele sale, însă devenind serios argumentează că Edward G Robinsons este un un actor extraordinar, rolurile sale făcând istorie la Hollywood.

Citeşte mai departe

Românul care este cel mai important dirijor al lumii

Bucureşti, 25 februarie 2013

„Am realizat că singurul lucru pe care oricine ar trebui să îl preţuiască fără limite este libertatea. Libertatea de a alege. De a fi capabil să te dedici lucrului în care crezi”, declara Sergiu Celibidache, una dintre multe valori pe care România le-a dat lumii.

Un dirijor unic, cu peste 100 de concerte pe an, Sergiu Celibidache a avut turnee peste tot în lume, din Japonia, S.U.A.. până în Germania sau America de Sud şi a fost iubit şi idolatrizat de întreg mapamondul. Însă în reşedinţa sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, steagul României încă mai stă ancorat cu mândrie pe peretele casei celui care a declarat mereu: „Sunt român şi voi muri român”, gest care trădează dragostea lui imensă pentru ţara sa natală.

Sergiu Celibidache a văzut lumina zilei la 28 iunie 1912, în orașul Roman din județul Neamț, iar la vârsta de 4 ani deja cânta la pian. La vârsta de 18 ani, însă, Sergiu părăsește casa părintească pentru totdeauna, cu scopul de a ajunge un muzician desăvârşit, ascultând astfel chemarea muzicii, faţă de care va avea o sensibilitate aparte toată viaţa.

Din 1941, când a primit primul lui angajament ca dirijor permanent a trecut peste orice obstacol pentru a-şi urma visul. Nici condiţiile vitrege de trai, din Berlin, pe timpul celui de-al doilea război mondial, nici drama de a nu-şi mai revedea părinţii niciodată nu i-au umbrit modul de lucru ambiţios. Interpretările sale intense, de un fin echilibru și de o trăire interioară puternică l-au făcut pe Sergiu Celibidache să devină unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XX-lea

„Haz de necaz”, ce a avut premiera mondială la Festivalul internaţional Sergiu Celibidache, ediţia I, Bucureşti, în iulie 2012, şi a altor lucrări, ce urmează a fi dezvăluite publicului. A fost apreciat foarte mult atât pentru stilul său unic de a dirija, cât şi pentru felul lui de a preda arta dirijoratului, fiind un pasionat profesor.

Sergiu Celibidache - românul care a privit absolutul pe gaura cheii muzicale, redimensionându-ne definitiv universul sonor - s-a născut, a atins un punct de maximă expansiune și a trecut acest prag al „impresiilor muzicale” - așa cum bine spunea Maestrul.

Pentru astfel de români a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache.

„Români pentru o lume” reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori.

Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook ) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc.

Citeşte comunicatul de presa

Românul care este primul pictor român de circulaţie europeană

Bucureşti, 18 februarie 2013

Personalitate eminentă a plasticii româneşti, într-un moment decisiv pentru constituirea culturii române moderne, Nicolae Grigorescu (15 mai 1838 – 21 iulie 1907) întreprinde o spectaculoasă înnoire a limbajului plastic, fiind primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian, devenit un simbol pentru generaţiile de artişti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice şi să aducă la lumină valorile profund definitorii ale spiritualităţii româneşti.

Citeşte comunicatul de presa

Românul care este cel mai important istoric al religiilor lumii din toate timpurile

Bucureşti, 11 februarie 2013

Drumul parcurs de cel mai important istoric al religiilor lumii din toate timpurile, îşi are punctul de plecare la Bucureşti, unde pe 13 martie 1907, venea pe lume cel al cărui nume este Mircea Eliade. Încă din copilărie tindea spre perfecţiune şi spre drumuri nestrăbătute de nimeni până atunci: „În mine se zbat, de când mă ştiu, două mari şi seducătoare nostalgii: aş vrea să fiu în fiecare zi în alte ape, să nu repet niciodată nimic, să nu-mi amintesc nimic, să nu continuu nimic.” (Mircea Eliade, Şantier, Editura Cugetarea, Bucureşti, 1935, p. 219.)

Debutul său editorial, în anul 1932, este marcat de publicarea romanului „Isabel şi apele diavolului”, iar în mai 1933, este publicat „Maitreyi”, romanul ce a fost tradus ulterior în italiană, germană, franceză, spaniolă, portugheză, cehă, slovacă, poloneză, bulgară şi engleză.

Ani mai târziu, în 1985, Catedrei de Istoria Religiei din Chicago i se dă numele lui Mircea Eliade, iar după revoluţia din 1989 începe acţiunea de recuperare sistematică a operei lui Mircea Eliade în România.

Pentru astfel de români a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache.

Campania se desfăşoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook, unde puteţi găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundaţiei Sergiu Celibidache.

Parteneri principali: Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional George Enescu

Sponsori: Amgen; Asirom; Aristocrat Events Hall; BASF; Birou de Arhitectură Pintilie; Casa Anke; Gilescu, Văleanu şi Partenerii; IBIS Hotels, Intesa Sanpaolo Bank; RIFIL; Sense; Ţuca Zbârcea & Asociaţii

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Money TV, Spectacular TV, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, Cocor, Rebus, Observatorul Cultural, Q Magazine, Ziarul Ring, Revista Centrul Vechi, Deutsche Zeitung, Şapte Seri, Academia Caţavencu, România Liberă, eva.ro, cinefan.ro, stirifeldefel.ro, modista.ro, egophobia.ro, Book Mag, Art Act Magazin, Calendar Evenimente

Mai multe detalii, in atasament.

Românul care are propria stea pe celebrul bulevard „Walk of Fame”, Hollywood

Bucureşti, 4 februarie 2013

Poreclit „Ianculeţ cu părul creţ”, Jean Negulesco a fost cel de-al cincilea copil al unei familii de negustori înstăriţi din Craiova. Încă din copilărie, Iancu este considerat de către tatăl său ca fiind demn de a-l urma atât în ale afacerii, cât şi prin localurile din Craiova.
Astfel, la cinci-şase ani, tatăl său îl ia cu el la Berăria Bazilescu, unde va avea să vadă pentru prima oară fotografii care se mişcă pe perete (imaginile cinematografice ale vremii). Mai apoi, tatăl şi fiul ajung să viziteze destul de des grădina de vară Minerva, unde rulau spectacole cinematografice. Într-una din serile de după spectacol, întors în camera sa, tânărul Ianculeţ va schiţa pe hârtie câteva scene din filmul tocmai văzut. Se dovedeşte a avea un real talent la desen, iar pasiunea sa pentru filme va avea să-l ducă în anii maturităţii spre o glorioasă carieră în cinematografie, ajungând unul din regizorii sacri de la Hollywood.

A regizat filme cu: Peter Lorre (The Mask of Dimitrios, 1944), Joan Crawford, John Garfield (Humoresque, 1946), Clifton Web, Barbara Stanwyck (Titanic, 1953), Marilyn Monroe, Lauren Bacal (How to marry a millionaire, 1953), Maurice Chevalier, Angie Dickinson (Jessica, 1962) şi mulţi alţii. Pentru filmul Johnny Belinda deţine un număr record de nominalizări Oscar (12) pentru un film.

Pentru întreaga sa contribuţie în cinematografia americană, Jean Negulesco are propria stea pe celebrul bulevard „Walk of Fame”, Hollywood.

Pentru astfel de români a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache.

Campania se desfăşoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook, unde puteţi găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundaţiei Sergiu Celibidache.

Mai multe detalii, in atasament.

Românul care rămâne în istorie drept unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX

Bucureşti, 28 ianuarie 2013

Considerat a fi un copil-minune, micul Jurjac (aşa cum îi spuneau familia şi cei apropiaţi), visa să devină compozitor încă de la vârsta de 5 ani: „Lucru curios: nu ştiam nimic, nu ascultasem nimic sau prea puţin, nu am avut pe lângă mine vreo persoană să mă influenţeze şi, totuşi, de copil, am avut această idee fixă de a fi compozitor.

Citeşte comunicatul de presa

Românul care a refuzat toate distincţiile literare ce i-au fost atribuite

Bucureşti, 21 ianuarie 2013

Încă de la 17 ani când s-a înscris la facultate, i-au apărut insomniile care-l transformau parcă „într-un demon”, iar gândul obsesiv la moarte îl urmărea „chiar şi atunci când mânca”. Întors la Sibiu, în prima vacanţă de studenţie, pe stada Spinarea Câinelui, „mă plimbam noaptea, eram ca o stafie şi oamenii din acest orăşel credeau că am mintea zdruncinată. Şi atunci mi-am spus: Trebuie să scrii o carte!”

Citeşte comunicatul de presa

Românul care are un Premiu OSCAR pentru întreaga carieră

Bucureşti, 14 ianuarie 2013

În 1972, Academy of Motion Picture Arts and Sciences a anunţat că îi va oferi Premiul Oscarul pentru întreaga sa contribuţie la lumea filmului. „Pentru cel care a atins măreţia ca interpret, patron al artelor şi ca cetăţean devotat... pe scurt, un om al Renaşterii. De la prietenii din industria pe care el a iubit-o.”

Citeşte comunicatul de presa

S-a lansat campania „Români pentru o lume”!

Bucureşti, 17 decembrie 2012

Fundaţia Sergiu Celibidache a inițiat „Români pentru o lume”, o campanie de responsabilitate socială ce se adresează României şi promovează valorile naţionale, încurajând tânăra generație în a-și urma visul, indiferent de segmentul cultural în care activează.
Campania „Români pentru o lume” reprezintă un tribut adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume și aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori.

Citeşte comunicatul de presa

De ce „Români pentru lume”?

de Adela Vrînceanu

„Români pentru o lume” reprezintă o reacţie a unui grup de oameni tineri la aparenta indiferenţă a societăţii faţă de valorile României din trecut şi din present, care de fapt definesc naţiunea noastră.
Dorim să trăim mândri de rădăcinile noastre, să învăţăm de unde am plecat astfel încât să putem construi un alt viitor pentru noi şi generaţiile următoare. Dorim să construim o altfel de Românie, o ţară unde avem alternative de modele.

Citeşte mai departe
ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >