REMUS AZOIŢEI


Numit de către revista britanică The Strad ca „un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă”, violonistul Remus Azoiţei (www.remusazoitei.com) a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din orasul său natal, Galaţi.

 

După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti, la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoiţei obţine o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde are şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, la finalul pregătirii sale obţinând titlul de Master of Music.

 

Remus Azoiţei a concertat în săli de concerte prestigioase cum ar fi Carnegie Hall în New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând de asemeni în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander, între altele. 

A colaborat cu artişti renumiţi printre care se numără Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel, sau cvartetul de coarde Voces.

 

În 2009, Remus Azoiţei a fost solist al unor ansambluri de prestigiu precum Berlin Kammer Orchestre la Berlin, Orchestre Nationale de Belgique, la Bruxelles, sau Orchestre Philarmonique de Radio France la Bucureşti, în cadrul Festivalului George Enescu. Pe lângă acestea, el a susţinut un mare număr de apariţii camerale în lume, printre care şi un turneu de 15 concerte în jurul Europei, Washington DC şi New York, alături de pianistul Eduard Stan. Acest turneu, realizat cu sprijinul ICR, a prezentat lucrări de Brahms şi Enescu pentru vioară şi pian, şi s-a bucurat de un răsunet puternic în presa internaţională. După debutul său în capitala americană, ziarul Washington Post notează: „Azoiţei cântă cu sensibilitate melodică fluentă şi tehnică strălucitoare”.

 

Laureat al concursurilor internaţionale de la Bucureşti, Milano, Weimar, Tokyo şi Auckland, Remus Azoiţei a înregistrat, în 2001, concertul de vioară de Ceaikovski alături de Orchestra Naţională Radio sub bagheta lui Horia Andreescu, înregistrare ce a intrat în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române. În 2005 a interpretat Dublul Concert de Bach, alături de violonistul Nigel Kennedy, în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, concert preluat de către 19 posturi de radio şi televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo.

Cu ocazia debutului său la celebra Wigmore Hall din Londra, ziarul Sunday Express scria că „a cântat un concert de neuitat în faţa unei săli Wigmore arhipline şi a ridicat publicul în picioare. Iată un muzician excepţional.” 

 

În 2005 a fost decorat de către Presedintele României cu titlul de Ofiţer al Ordinului Meritul Cultural.

 

Remus Azoiţei a înregistrat, în premieră mondială, integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu, alături de pianistul Eduard Stan. Realizată în 2 CD-uri de către casa de discuri Hanssler, din Germania, această integrală s-a bucurat de cele mai entuziaste cronici în publicaţiile de specialitate de pe mapamond. Comentând pe marginea acestei realizări, revista britanică The Strad spune că „Azoiţei are toate atuurile: sesibilitate marcantă, dulceaţă a sunetului (dar nu dulceag) şi o paletă coloristică şi dinamică imensă”, pe când publicaţia Gramophone descrie „Stilul rafinat şi vibrant al lui Remus Azoiţei... un interpret distinct care combină temperament, măiestrie şi eleganţă a execuţiei într-un mod foarte special. Pentru această înregistrare el a cântat la celebra vioară Stradivari „Maurin” din

1718, cedată lui pentru acest proiect de către Academia de Muzică din Londra.

 

Remus Azoiţei este profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, fiind de asemeni cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie a acestei instituţii.

 

În anul 2007 a devenit unul din membrii fondatori ai Societăţii Enescu din Londra, Remus Azoiţei ocupând funcţia de Director Artistic. 

 

Remus Azoiţei cântă la o vioară Niccolo Gagliano, făcută în anul 1753.


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >