Raluca Chifane Wagenhaeuser


Raluca Chifane-Wagenhäuser (www.raluca-wagenhaeuser.de) este o pianistă cu personalitate internaţională şi puternice rădăcini româneşti. La 11 ani câştiga premiul I al Concursului internaţional de pian „Yamaha” din Stresa-Italia, ulterior şi alte premii, precum şi înregistrări la Radio sau Televiziune. 

 

Devenirea artistică a pianistei este, de la bun început, orientată spre aprofundarea diversităţii marilor tradiţii europene. Într-un mediu cultural cu o valoare inestimabilă, artista descoperă şcoala pianistică românească, şcoala franceză precum şi cea germană. De asemenea, conştiinţa artistică europeană îi este dezvăluită de dascalii pe care i-a avut.

 

Ca unul din puţinii învăţăcei în a doua generaţie, ai lui Svjatoslav Richter, are posibilitatea de a descoperi şcoala rusă atipică, ce se orientează după puritatea mesajului sonor şi autenticitatea interpretării. Paralel acestui traseu artistic, Raluca Chifane-Wagenhäuser vine în contact, pe de-o parte cu pianistică lui Franz Liszt, transmisă în a treia generaţie, iar pe de altă parte, cu inteligenţa artistică a unui Arthur Schnabel şi Edwin Fischer. 

 

După încheierea anilor de studii, începuţi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi continuaţi în Germania şi Anglia, Raluca Wagenhäuser îşi desăvârşeste vocaţia artistică prin absolvirea masteratului artistic şi a clasei de solist, „Summa cum laude” la Goldstein College of Music.

 

Talentul deosebit şi ascendenţa profesională îi este recunoscut şi confirmat prin diverse burse de studii, precum un „full time scholarship”, oferit pe o perioadă de doi ani de zile din partea Landului Baden-Württemberg pentru studii la Universitatea de Muzică din Trossingen-Germania. Raluca Wagenhäuser convinge printr-o briliantă tehnică şi – mai rar întâlnit, chiar din anii de studii – prin maturitate artistică specifică maeştrilor consacraţi, astfel vocile criticilor muzicale asemănând-o cu Dinu Lipatti.  

 

Personalitatea muzicală a pianistei, susţinută de prezenţa scenică deosebită, a fost de asemenea remarcată în recitaluri solistice, concerte de muzică de cameră şi concerte cu orchestra susţinute atât pe continentul european cât şi pe cel asiatic. Înregistrări CD şi producţii de radio şi televiziune se regăsesc ca documente sonore în cariera pianistei.

 

Din 1997 Raluca Chifane-Wagenhäuser oferă cu mult succes ideile şi experienţa acumulată, ca profesor invitat la cursuri de măiestrie şi „Music Camps” în Europa şi Asia. Şi în acest domeniu educativ-vocaţional de artă stilul fulminant de inteligenţă şi claritate estetică prin care-şi orientează şi conduce studenţii îi creează un renume internaţional recunoscut.

 

Rezultatul ideilor şi muncii de cercetare devenită o altă pasiune a profesiei se regăsesc într-un propriu sistem de studiu denumit „meta-music-system” şi înfiinţarea unei academii internaţionale de muzică, „European College of Music” în Germania. De asemenea, la Universitatea de Muzică din Trossingen, ca profesor asociat, pianista convinsă de estetica perfecţiunii, îndrumă şi conduce tinere talente în studii de licenţă, masterat şi clasa de solist în spiritul tradiţiei europene pe un Gradus ad Parnassum al artei sunetelor. 

 


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >