Oana Lianu


Oana Lianu, una dintre cele mai mari naiste ale lumii, s-a născut la data de 7 martie, 1976, la Cluj-Napoca, într-o familie de mari şi devotaţi iubitori de folclor. Tatăl, Ion Lianu, este unul dintre cei mai înzestraţi şi recunoscuţi interpreţi ai instrumentelor de suflat (taragot, fluier, caval, cimpoi, ocarină, drâmbă, etc.), format la şcoala ansamblului folcloric Mărţişorul a lui Dumitru Fărcaş, iar mama, Doina, a cântat, în vremea studenţiei pe scenele festivalurilor de folclor în acelaşi ansamblu, unde avea să-l cunoască pe tatăl Oanei. Aşadar, viitoarea Prinţesă a naiului a avut un cadru prielnic dezvoltării şi afirmării disponibilităţilor sale artisice, fapt dovedit de altfel şi prin debutul timpuriu. 

La vârsta de 6 ani Oana Lianu începe studiul pianului, iar 8 ani mai târziu termină Şcoala de Muzică din Zalău, obţinând în fiecare an locul I la pian. La 13 ani Dumnezeu intervine decisiv în destinul muzical al micuţei artiste. Oana este operată la degetul arătător al mâinii drepte din cauza unui panariţiu. Sfârşitul atât de rapid al unei cariere pianistice s-a dovedit a fi de fapt începutul alteia, naistice, de cel mai mare succes. Ideea genială i-a aparţinut tatălui, care s-a gândit că naiul este un instrument care nu necesita nici un fel de digitaţie şi, astfel, Oana începe studiul noului instrument. 

De la 15 ani Oana Lianu face parte din orchestra şcoală Folclorica, grup instrumental condus de tatăl său, alături de care începe să se bucure deopotrivă de succes în ţară şi în străinătate, unde este numită copil minune al naiului (Franţa, 1991) şi un an mai târziu, Prinţesa naiului (Franţa). În 1994 Oana termină Liceul Teoretic Zalău, fiind o excelentă vorbitoare de limbi străine: engleză, franceză şi germană. Tot în timpul liceului ea absolvă şi Şcoala de Arte din Zalău cu media 10 şi se pregăteşte în particular pentru Conservator. Sunt anii în care Oana începe să studieze la nai şi muzica clasică, dar şi alte genuri muzicale.  Tatăl ei, profesorul Ion Lianu, o iniţiază şi în arta altor instrumente populare de suflat: fluier, caval, ocarină, drâmbă, tilincă, cimpoi, instrumente pe care Oana le duce peste tot în lume şi le prezintă în concertele sale din străinătate.  În acelaşi an 1994, Oana Lianu intră la secţia Pedagogie Muzicală a Academiei de Muzică George Dima din Cluj-Napoca, fiind imediat remarcată de profesorii universitari. 

Special pentru ea Senatul Academiei înfiinţează Modulul de Folclor - instrument nai, unde artista este autodidact în materie. Oana continuă să concerteze pe marile scene ale ţării şi ale Europei, atât muzică populară cât şi clasică. La fel ca şi tatăl ei, Oana Lianu face parte din ansamblul studenţesc Mărţişorul, cu care, alături de maestrul Dumitru Fărcaş, colindă lumea. Participă la numeroase festivaluri şi concursuri unde excelează, apariţii TV, etc.  În anul 1996 apare primul CD personal al naistei, Melodii din Transilvania. Profesorul universitar doctor, compozitorul Valentin Timaru remarca: „Oana este unul din cei mai buni studenţi pe care i-am avut, şi respectând proporţiile, Oana este un geniu al naiului.” 

Oana Lianu a absolvit în anul 1999 Academia de Muzică George Dima din Cluj-Napoca, secţia Pedagogie muzicală. Tot atunci îi este decernată de către Senatul Academiei de Muzică, rector Profesor universitar Alexandru Fărcaş,  Medalia Aniversară cu prilejul aniversării a 150 de ani de la naşterea compozitorului, dirijorului şi pedagogului George Dima, pentru rezultatele excepţoionale avute în facultate. Lucrarea de licenţă intitulată Caracteristici modale şi ritmice ale dansului Învârtita rară din judeţul Sălaj, coordonator ştiinţific Prof.Univ.Dr. Constantin Rîpă, este apreciată şi notată cu 10. Pentru Oana Lianu urmează o carieră universitară uimitoare. În luna octombrie a aceluiaşi an Oana Lianu devine preparator universitar, titular prin concurs la Facultatea de Muzică a Universităţii Oradea, catedra de Pedagogie muzicală, disciplina Folclor. 

În anul 2000  Oana Lianu a fost invitată de onoare a universităţilor din Reims şi Stuttgart, în vederea consolidării schimburilor culturale între Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea şi cele două instituţii universitare din străinătate. Susţine un concert extraordinar în Catedrala Regilor din Bruxelles, unde prim balerina Teatrului Regal din Bruxelles, Yara Küpper, dansează pe melodiile româneşti interpretate la nai de Oana Lianu. Tot în această perioadă Oana Lianu  colaborarează cu Teatrul de Păpuşi şi Marionete din Frankfurt, Germania, ca regizor muzical, fiind aproape nelipsită din concertele şi spectacolele organizate de comunităţile româneşti din Germania. Începând cu anul 2001 Oana este Asistent universitar doctorand, titular prin concurs la Catedra de muzicologie a Academiei de Muzică George Dima din Cluj-Napoca. În martie, artista a fost invitată în dublă calitate, de conferenţiar şi artist la Colocviul Mondial de Folclor Muzica şi societatea, desfăşurat sub egida Universităţii Libere din Bruxelles, unde a prezentat lucrarea Sentimentul DOR prezent în doina românească, exemplificată cu ajutorul naiului. În cadrul colocviului a susţinut o serie de concerte de muzică clasică şi populară. În luna martie a concertat alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, dirijor Gheorghe Costin, Sinfonia da Requiem, compozitor Prof.Univ.Dr. Valentin Timaru. Cadrul universitar şi-a început activitatea publicistică la sfârşitul anului 2001 cu un ciclu de 9 articole despre nai, continuat în 2002, articole apărute în săptămânalul de cultură orădean Crişana Plus. Oana Lianu continuă seria de spectacole în ţară şi străinătate, iar în 2004 concertează trei săptămâni în China, la Beijing, Huan Shan şi Datong, participând la trei festivaluri mondiale de folclor, cu ocazia aniversării a 55 de ani de la proclamarea R.P.Chineze; naista susţine un recital extraordinar şi la Ambasada română de la Beijing, alături de orchestra Ciocârlia din Bucureşti. 

În anul 2005, la 29 de ani, Oana Lianu devine doctor în muzică, obţinând  calificativul Summa  cum laude pentru teza de doctorat Naiul între tradiţie şi modernitate, coordonator ştiinţific Prof. Univ. Dr. Valentin Timaru, prima teză la nivel mondial care tratează instrumentul nai la cel mai înalt nivel, sub toate aspectele, teoretice şi practice. În plan artistic naista concertează în S.U.A., invitat special al Ambasadei române la Washington, precum şi în Wisconsin, la expoziţia Carpathian Arts, Bush Art Center’s Goldschalx Gallery, St.Norbert College. În  anul 2006 Oana Lianu a publicat două cărţi: Naiul între tradiţie şi modernitate şi Metodă pentru însuşirea naiului, iar în luna mai a devenit Lector universitar doctor la Facultatea de muzică a Universităţii din Oradea, titularul disciplinelor Folclor şi Instrumente populare de suflat. Din noiembrie 2006 Oana este, timp de doi ani şi jumătate, realizatorul  emisiunii tv „Dragu mi-i de neamu meu”, TVS Oradea, prin care promovează muzica, obiceiurile şi tradiţiile populare româneşti. 

În 2007 Oana Lianu a preluat Ansamblul folcloric al Facultăţii de Muzică, devenind astfel prima femeie dirijor al unei orchestre populare studenţeşti din România. În martie Oana Lianu şi-a lansat cartea Naiul între tradiţie şi modernitate şi CD-ul Bijuterii folclorice la Târgul Internaţional de Carte  şi Muzică de la Braşov, prilej cu care artistei i se acordă Diploma de Onoare, în condiţii de calitate şi prezentare deosebite. La festivalul concurs naţional Floare de Lotus de la Oradea, iulie, 2007, Oana Lianu a fost aleasă preşedintele juriului. Un mare succes din acest an al naistei  este participarea în luna octombrie la Nysa, în  Polonia, la evenimentul cultural Municipalitatea Nysa salută România şi Bulgaria în UE, la invitaţia Ambasadorul României la Varşovia. De ziua Naţională a României, artista concertează la Gyula, la Consulatul General al României. 

Parcursul academic impresionant continuă, iar anul 2008 îi aduce Oanei Lianu titlul de Conferenţiar universitar doctor la catedra de Pedagogie Muzicală şi Artele spectacolului a Facultăţii de Muzică a Universităţii din Oradea. Apare Cursul de folclor muzical, volumul I, cea de-a treia carte a cadrului universitar. De altfel, cărţile şi publicaţiile Oanei Lianu dedicate naiului şi nu numai constituie unul din cele mai valoroase materiale din literatura muzicală de specialitate la nivel mondial. Este de asemenea un an deosebit de prolific şi în plan concertistic, artista având 10 turnee şi susţinând peste 50 de concerte numai în afara graniţelor ţării. În luna mai a anului 2009 Oana Lianu devine şeful Catedrei de Pedagogie muzicală şi Artele spectacolului a Facultăţii de Muzică a universitaţii orădene. Artista este invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, prilej cu care i se acordă Diploma de Onoare, iar trei luni mai târziu participă la grantul internaţional O zi din Transilvania, de la Nurnberg, Germania, proiect iniţiat de asociaţia Libris Cultural Braşov în parteneriat cu Institutul Cultural Român; asociaţia Libris Cultural este şi producătorul primului videoclip al artistei, Oana Lianu-Prinţesa naiului. În luna septembrie Oana Lianu concertează în cadrul Festivalului Internaţional Cerbul de Aur, Braşov, România, iar o lună mai târziu artista promovează Bihorul şi România la Parlamentul european de la Strasbourg, Franţa, unde susţine un recital folcloric extraordinar. Oana Lianu susţine un alt concert extraordinar în martie 2010 la  Palatul Godollo din Ungaria, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei şi i se acordă, din nou,  la Târgul Internaţional de Carte  şi Muzică de la Braşov, Diploma de Onoare. În luna iulie artista este invitată la evenimentul cultural internaţional Romania, mon amour, desfăşurat sub patronajul Ambasadei române, la Olbia, în Italia, unde i se acordă Diploma di Eccelenza per la brillante carriera, în cadrul evenimentului. În octombrie artista susţine un concert extraordinar la Consiliul Europei de la Bruxelles. Anul 2011 este marcat prin apariţia celui de-al 5 album al Oanei Lianu, Just love, o nouă abordare, jazz-cafe, voce şi nai. În luna octombrie artista cântă la Palatul de Justiţie din Bucureşti, prilej cu care Fundaţia pentru educaţie, cultură şi sănătate Renaşterea, împotriva cancerului de sân, îi acordă Diploma de recunoştinţă

Sfârşitul anului 2011 şi  începutul lui 2012 o găsesc pe artistă la New York, cu o serie de concerte. Oana Lianu primeşte în semn de înaltă preţuire şi apreciere Certificatul de Excelenţă pe anul 2012, cu ocazia Simpozionului Anual de aleasă ţinută academică „Mihai Eminescu”, desfăşurat la Consulatul român din New York. În iunie 2012 artista cântă în deschiderea Cupei Mondiale de Judo Feminin de la Bucureşti, urmând ca în luna decembrie, să reprezinte România în Italia prin 2 concerte extraordinare susţinute cu prilejul Zilei Naţionale, la Milano şi Trento. Anul 2013 debutează pentru artistă cu primirea Trofeului de Excelenţă şi a Diplomei de Excelenţă acordate de Direcţia pentru Cultură Sălaj, sub patronajul Ministerului Culturii, pentru întreaga activitate culturală desfăşurată.

La 37 de ani, Oana Lianu continuă o carieră artistică fulminantă, având sute de concerte peste tot în lume; deţine un repertoriu extrem de vast, abordând diverse genuri – jazz-café, café concert, folclor, muzică clasică, muzică uşoară, evergreen, muzică contemporană, colinde, romanţe. Cel mai mare compozitor român contemporan, Tudor Jarda, profesor la Academia de Muzică George Dima din Cluj-Napoca, a afirmat: „Naiul Oanei vibrează atingând culmile perfecţiunii.” 

Rafinamentul interpretativ al vocii sale uluitoare, virtuozitatea impresionantă, dublate de o prezenţă scenică magnifică, o confirmă pe Oana Lianu ca fiind unul dintre artiştii unici ai lumii. 


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >