Marius Nichiteanu


Marius Nichiteanu este un exemplu pentru înalta pregătire a şcolii muzicale româneşti de interpretare. Liceul de muzică „Dinu Lipatti” l-a numărat printre cei mai buni violonişti din generaţia sa, iar ca student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, i-a fost dată posibilitatea de a participa la cursuri şi concursuri internaţionale având ca mentori pe renumiţii profesori Cornelia Bronzetti şi Ştefan Gheorghiu. 

 

Ca laureat al Concursului internaţional de vioară „Carl Nielsen”, Odense 1980, i-au fost deschise porţile către cariera solistică. Doi ani mai târziu, dragostea pentru muzica de cameră îl determină să studieze viola, ceea ce dă un nou sens existenţei sale. După obţinerea premiului II şi a Premiului  special, pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse contemporane la Concursul internaţional de violă „Maurice Vieux”, Paris 1983, se afirmă tot mai mult pe scenele româneşti şi din străinătate. 

 

Nenumărate concerte ca solist şi cu ansambluri de muzică de cameră, înregistrări radio şi TV  (NDR- Hamburg, Bayerische Rundfunk - München, RAI - Roma, Dutch - Radio şi Dutch - TV Amsterdam) precum şi CD (Arte Nova - BMG), împreună cu dirijori şi solişti cum ar fi:      Christoph von Dohnanyi, Andre Previn, Christoph Eschenbach, Alan Gilbert, Menahem Pressler, Dmitry Sitkovetsky, Mihaela Martin, Victoria Mullova, David Geringas, Frans Helmerson, l-au condus pe scene renumite din China, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Spania, Suedia şi S.U.A. Printre cele mai reprezentative se numără concertele care le-a susţinut la „Academia Nazionale di Santa Cecilia”- Roma, „Concertgebow”- Amsterdam şi „Musikhalle”- Hamburg.

 

Numele său a figurat pe afişele unor cunoscute festivaluri internaţionale şi cursuri de măiestrie: Schleswig-Holstein, Rheingau - Germania; Ierusalim - Israel; St. Petersburg - Rusia; Umea, Gothland - Suedia; Korsholm - Finlanda; Academie Internationale d’ete de Nice - Franta; International Mendelssohn Summer School Hamburg - Germania.

 

În anul 1994 Marius Nichiteanu obţine titlul de profesor universitar la catedra de violă de la „Musikhochschule“ din Hamburg, unde desfăşoară o intensă activitate pedagogică. 


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >