Mara Dobresco


Mara Dobresco (www.maradobresco.com) îşi începe studiile muzicale la vârsta de 6 ani în Bucureşti, oraşul său natal, la Liceul de Muzică George Enescu, la clasa profesoarei Gabriela Stepan. Foarte repede este remarcată de public şi critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, dar şi eleganţa şi fineţea frazărilor sale.

 

Obţinerea Bursei Guvernului Francez, pentru trei ani de zile, îi permite să absolve studiile Conservatorului Naţional Superior din Paris cu cele mai înalte distincţii şi devine foarte repede laureată a numeroase concursuri internaţionale  şi bursiera Fundaţiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia şi Lili Boulanger.

 

Mara Dobresco este invitată să concerteze în recital sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l'Auditorium du  Musée d'Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, şi în numeroase  festivaluri din Franţa: Festival d'Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival. 

 

Înregistrează pentru Radio şi Televiziunea Român’, pentru Radio France şi Radio Swiss-Romande, iar discografia sa, realizată în Franţa, este foarte apreciată de presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). Mara Dobresco obţine, de asemenea, un master în muzica contemporană la Conservatorul Naţional Superior din Geneva. 

 

Susţine recitaluri şi concerte în Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia şi  îşi face debutul în Statele Unite ale Americii, la Chicago şi New York.

 

Fiind o mare iubitoare de muzică de cameră, evoluează în compania celor mai talentaţi muzicieni din generaţia sa. Ea face parte din Trio Brâncuşi, cu care, în 2012, înregistrează intergrala trio-urilor, de George Enescu. Albumul este foarte apreciat atât de presa de specialitate, cât şi de marele public şi lansează Trio Brâncuşi pe toate marile scene internaţionale. În 2013, cele trei „brâncuziene” (Satenik Khourdoian, Laura Buruiană şi Mara Dobresco) vor concerta în celebra sala  Concertgebouw, la Amsterdam. 

 

În paralel cu cariera solistică, Mara Dobresco este pasionată de dramaturgia gestului muzical şi participă la numeroase proiecte bazate pe îmbinarea între literatură, muzică şi teatru.

 

Mara Dobresco a urmat cursurile de măiestrie ale pianiştilor Martha Argerich, Dominique Merlet, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard, Alain Planes şi Hans Leygraf. Îndrumată fiind de pianofortistului Patrick Cohen, Mara susţine concerte pe instrumente de epocă.

 

În 2007, la exact 100 de ani de la naşterea pianistului Dinu Lipatti, pianista de origine român’ organizează o serată omagială la Salle Cortot din Paris , sala pe care Lipatti o iubea foarte mult, iniţiativă salutată de public şi de criticii prezenţi. Lucrările lui George Enescu sunt foarte  des prezente în programele concertelor sale .

 

 

CITATE DIN PRESĂ

„Sensibilitate şi trăire extremă a travaliului artistic, sobrietate şi caldură, rigoare şi tumult romantic... punând în lumină un talent ieşit din comun!”, Anca Florea, Luceafărul


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >