Liviu Prunaru


„...Dacă ar exista un paradis muzical, acesta ar semăna cu vioara lui Liviu Prunaru... luminos, limpede, strălucitor... o singură frază este de ajuns pentru ca publicul să-şi ţină răsuflarea, suspendat de arcuşul său... cu acest violonist român muzica izvorăşte de la sursă fără efort, cu toată eleganţa naturală a tinereţii”, Le Soir, Paris.

„... Vibrato-ul şi originalitatea lui Prunaru seamănă cu cele ale tânărului Menuhin", Jean-Michel Molkhou, „Diapason”, Paris.

„...are nu numai tehnică şi simţ stilistic desăvârşit, dar şi un repertoriu foarte larg, poate cânta orice perfect", Auxipress, Juillet Musical d'Aulnes, Belgia.


Talentul nativ dublat de măiestrie, tehnica şi profunde cunoştinţe muzicale i-au adus laurii unor prestigioase concursuri de vioară şi recunoaşterea sa internaţională. Liviu Prunaru a câştigat medaliile de aur la Concursurile Internaţionale de vioară „Dong-A” (Republica Coreea, 1997), „Rodolfo Lipizer” (Italia, 1991), „Renata Molinari” (Elveţia), medaliile de argint la Concursurile Internaţionale de vioară din Indianapolis (SUA, 1998), „Regina Elisabeta” (Bruxelles ,1993). 

Un moment important în evoluţia carierei sale a fost debutul la New York, cu Julliard Symphony, la Lincoln Center's Alice Tully Hall”, invitaţie primită după ce a cucerit Marele premiu la Juilliard „Mendelssohn” Competition. De asemenea, colaborarea cu Aspen Young Artists Orchestra, în 1999, a fost posibilă după ce a câştigat marele premiu la „E. Nakamichi Wieniawski Violin Concerto Competition”.
Cariera internaţională în plină ascensiune include apariţii solistice alături de orchestre renumite precum Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Westdeutsche Symphonie, Orchestra Flarmonica din Atena, Orchestra simfonică din Bari, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis, Meridian Symphony, Mississippi Symphony, Juilliard Symphony, Puchon Philharmonic Orchestra din Coreea, etc. 

A colaborat cu dirijori cunoscuţi ca Lordul Yehudi Menuhin, Lawrence Foster, Fabio Luisi, Emmanuel Krivine, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Georges Octors, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry, Park Eun Seong şi mulţi alţii.

Liviu Prunaru apare frecvent, ca solist concertist sau în recitaluri itinerante, în mari oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase ca cel purtând numele lui Yehudi Menuhin, George Enescu sau la festivalurile de la Bruxelles, Buenos Aires, Evian, Atena şi Salzburg. 

Recent, artistul a concertat în America de Nord, Africa, Portugalia, Elveţia, Argentina, Belgia, Germania, Italia, Franţa şi Olanda.

A înregistrat numeroase CD-uri cu Camerata Lysy, iar propriul debut pe CD a fost lansat la Pavane Records şi cuprinde lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns ăi Sarasate în compania pianistului Luc Devos. 

Născut la Craiova, Liviu Prunaru a început studiul viorii la vârsta de 6 ani, cu profesorul Oprişan. Printre mentorii săi s-au numărat, ulterior, profesorii Mihaela Mailat, Adriana Carpen şi Cornelia Bronzetti (la Liceul George Enescu şi respectiv Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti). În perioada de început, tânărul violonist a câstigat şapte competiţii naţionale şi premiul I la Concursul Internaţional Kocian, Cehoslovacia. Ulterior, din 1990, la invitaţia violonistului Alberto Lysy, profesor la renumita Academie Menuhin, din Gstaad, a avut şansa de a-şi continua studiile beneficiind de îndrumarea lui Lysy şi a unor maeştri ca Lordul Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Pierre Amoyal şi alţii. Preocupat în permanenţă de perfecţionarea profesională, a studiat în continuare cu Dorothy DeLay la Juilliard School din New York, participând activ la cursurile de măiestrie susţinute de Itzakh Perlman.

În prezent, el este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam care, în semn de deosebită apreciere, i-a oferit posibilitatea de a-şi continua activitatea concertistică pe o excepţională vioară Stradivari din 1694.

Paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, considerat ca un valoros profesor de vioară al Academiei Menuhin. Un alt succes este numirea sa în funcţia de Director artistic al acestei prestigioase instituţii. Din toamna anului 2013, Liviu Prunaru este numit profesor la Conservatorul din Amsterdam.

Liviu Prunaru revine frecvent să concerteze pe scenele din România, alături de filarmonicile din ţară sau de orchestrele radio, iar în toamna anului 2011 a realizat un turneu de recitaluri în 6 oraşe din ţară alături de violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, sub titlul Duelul Viorilor, turneu ce s-a bucurat de un semnificativ succes de presă şi de public drept care a fost continuat cu o a doua editţie, în 2012, care nu a făcut decât să confirme valoarea absolută a acestui proiect, cea de a treia ediţie, urmând să înceapă în noiembrie 2013.

Ultimele distincţii includ atât primirea titlului de Cetăţean de Onoare al Craiovei, oraşul său natal, cât şi cel de Solist al Filarmonicii Oltenia, Craiova, loc în care mama lui, Gabriela Prunaru, a activat mulţi ani în partida de violă.

Liviu Prunaru este, de asemenea, liderul unui grup de elită format din 10 fosşti alumni ai Academiei Meuhin, „cei mai buni din întreaga existenţă a acestei Academii”, numit THARICE cu care susţine concerte şi Masterclass-uri în întreaga lume. Recent a fost înregistrat, de către acest grup, un CD conţinând octetele de Bruch şi Svendsen.

Sezonul 2013-2014 include concerte pe toate cele 6 continente cu Orchestra Regală Concertgebouw, care va face şi o escală la Bucureşti, în cadrul Festivalului Enescu, la sfârşitul lunii septembrie.


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >