Linda Maria Baros


Membră a Academiei Mallarmé şi laureată a celebrului Premiu Apollinaire din Franţa, a cărei notorietate o apără astăzi în calitate de membră a juriului, Linda Maria Baros (www.lindamariabaros.fr) este, după cum subliniază Lionel Ray, «o poetă ieşită din comun» a cărei «operă de o îndrăzneală magistrală frapează, atât de imprevizibilă, de visătoare şi de tăioasă este».

 

Autoare de limbă română şi franceză, Linda Maria Baros (născută în 1981 la Bucureşti), a publicat cinci volume de poezie. Cele mai recente dintre ele au apărut în Franţa, la editura Cheyne – Le Livre de signes et d’ombres (Dicţionarul de semne şi umbre, Premiul pentru Vocaţie Poetică, 2004), La Maison en lames de rasoir (Casa din lame de ras, Premiul Guillaume Apollinaire, 2006, volum reeditat în 2008), L’Autoroute A4 et autres poèmes (Autostrada A4 şi alte poeme, 2009).

 

Poeziile ei au fost publicate în 25 de ţări.

 

A scris, în acelaşi timp, teatru şi două cărţi de critică literară.

 

Este, de asemenea, o cunoscută traducătoare în franceză şi în română – a semnat peste treizeci de cărţi. În 2008, a realizat Biblioteca digitală ZOOM (140 de autori publicaţi) care reuneşte o parte dintre traducerile sale.

 

În România, Linda Maria Baros este directoarea revistei literare VERSUs/m şi iniţiatoarea şi organizatoarea Festivalului Primăvara Poeţilor. Din 2002, este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

 

La Paris, unde locuieşte de mulţi ani şi unde a obţinut titlul de doctor în litere la Universitatea Sorbona în 2011, Linda Maria Baros este secretara generală a Colegiului de literatură comparată şi redactor-şef al revistei literare La traductière.


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >