Laura Buruiană


După câştigarea Premiului I, la concursul internaţional Young Concert Artists din New York în anul 2003, cariera violoncelistei Laura Buruiană (www.lauraburuiana.com) se bucură de o recunoaştere pe plan mondial, muziciana fiind caracterizată drept o „veritabilă virtuoză, ale cărei sunete izvorâte din instrumentul său sunt pline de culori, de dramă” (New York Times). Artista „ar putea la fel de bine să fie şi o soprană. Ea îmbrăţişează violoncelul ca pe o extensie a propriului corp, personificând lirismul potrivit unui instrument ce este atât de apropiat vocii umane” (Washington Post). În acelaşi an, câştigă şi Premiul I la concursul internaţional Arturo Bonucci de la Roma, fiind definită ca „o artistă cu o intuiţie muzicală excepţională, dotată cu o tehnică desăvârşită...” (La Gazzetta del Mezzogiorno)              

 

S-a născut la Bucureşti în anul 1980. A început studiul violoncelului la vârsta de 10 ani, pregătindu-se la Liceul de muzică „George Enescu” din Bucureşti cu profesorii Constantin Gheorghiu şi Dan Totan, iar între anii 1999 şi 2004 studiază la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti cu profesorii Vasile Ţugui şi Marin Cazacu. Între anii 2004 şi 2007 este masterand la Hochschule für Musik Köln, clasa prof. Frans Helmerson. De-a lungul anilor, a luat parte la mai multe cursuri de măiestrie din Germania, Spania, Franţa, Olanda şi România. În prezent este doctorand la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti sub îndumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu.                

 

 A fost solistă a mai multor orchestre importante precum: Orchestra Simfonică din Bari (concertele de Şostakovici şi Dvorak), Orchestra de Cameră din Berlin la festivalul de la Rheingau (concertul de Ph. E. Bach), Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti (concertele de Şostakovici, Vieru şi Dvorak), Orchestrele Societăţii Radio România (concertele de Haydn, Bentoiu, Creţu şi variaţiunile Rococo de Ceaikovski), Filarmonica din Shanghai (concertul de Dvorak), Orchestra din Santander (concertul de Dvorak), Orchestra Simfonică din Ohio (Concertul de Saint-Saens), Orchestra Simfonică din Carolina de Nord (Variaţiunile Rococo de Ceaikovski). A colaborat cu diferiți dirijori, printre care: Oliver von Dohnányi, Gerhard Zimmermann, Lorenzo Muti, Chen Xiaochen, Song Kyu Ryu, Remus Georgescu, Dorel Paşcu. A fost invitată la mai multe festivaluri internaţionale importante, cum ar fi: Festivalul „George Enescu” (România, 2005, 2007), Festivalul Due Mondi (Italia, 2002, 2003, 2005), Festivalul de la Rheingau (Germania, 2006), Festivalul Mostly Ceaikovski de la Pella (USA, 2004), Festivalul de la Usedom (Germania, 2002, 2003), Festivalul Young Euro Classic Berlin (Germania, 2004). Ca urmare a marelui său succes la concursul Young Concert Artists, violoncelista româncă a fost invitată să concerteze la Kennedy Center Washington, Kaufmann Hall New York, Gardner Museum Boston, Ohio, Pittsburgh, Connecticut. În Europa a fost invitată să concerteze în săli importante precum Concertgebouw Amsterdam, Diligentia Theatre Haga, Konzert Haus Berlin, Glyptotek Copenhaga, Castelul Fontainbleau, Sala Flagey Bruxelles, Expo 2000 Hanovra. În anul 2004 a realizat integrala Sonatelor şi Variaţiunilor pentru pian şi violoncel de Ludwig van Beethoven. 

Laura Buruiană a debutat pe scena faimoasei Filarmonici din Berlin în anul 2006, interpretând primul concert pentru violoncel şi orchestră de Dmitri Şostakovici, împreună cu Orchestra Simfonică din Berlin, avându-l la pupitrul dirijoral pe James Gaffigan. „Laura Buruiană a redat primul concert de violoncel concentrată pe dezvoltarea propriei voci şi în acelaşi timp cu mare diversitate timbrală şi de articulaţie. În mişcarea lentă s-a evidenţiat cel mai mult, artista reuşind într-un mod stringent să dezvolte dansul popular ce deseori apare quasi instantaneu, din evenimentele petrecute anterior”(Berliner Zeitung).               

 

Laura Buruiană a înregistrat in 2007 un CD pentru casa de discuri  Naxos (Sonatele pentru pian şi violoncel de Enescu), împreună cu pianistul Martin Tchiba, CD care a primit 5 diapason din partea revistei franceze Diapason, precum şi alte critici pozitive din partea Le Monde de la Musique, Luister, Ritmo, DeutschlandRadio, Gramophone,  American Guide of Records.             

 

Din 2009 începe studiul violei da gamba, instrument căruia are de gând să i se dedice în viitor și cu care a concertat deja în Franța, Olanda, Belgia şi România. Începând din septembrie 2013, Laura va frecventa cursurile Conservatoarelor de muzică de la Orsay şi Versailles, pentru a aprofunda studiul violoncelului baroc împreună cu prof. Antoine Ladrette şi a violei da gamba cu prof. Emmanuelle Guigues, în cadrul unei licenţe  - “„Musique ancienne et le monde contemporain”.       

 

În 2010, Satenik Khourdoian - vioară, Laura Buruiană – violoncel și Mara Dobrescu – pian s-au constituit într-un trio, iar în luna martie a anului 2011 au înregistrat integrala trio-urilor cu pian de Enescu, lucrări neimprimate pâna acum. CD-ul a apărut la casa de discuri franceză „Zig-Zag Territoires”, în februarie 2012, lansare urmată de o serie de concerte ale trio-ului în Franţa, Anglia, Germania, Ungaria, turneu realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român. CD-ul a primit 5 diapasons din partea revistei Diapason şi multe alte critici pozitive din partea revistelor de specialitate precum The Strad, Classica, Gramophone, ConcertoNet, Luister, Pianiste şi a fost ales „le choix du France Musique 2012”.

 

Laura Buruiană a fost prezentă în septembrie 2011, alături de Ensemble de Paris, la Festivalul Internaţional George Enescu, unde a interpretat, la Studioul de Concerte Radio - Mihail Jora, Concertul  de Anatol Vieru.               

 

În anul 2011, artista și-a constituit în Franța propria casă de discuri ce poartă numele „Ollecello”, după concertul cu același titlu pentru violoncel şi orchestră dedicat de compozitorul Cătălin Crețu; primul proiect discografic va fi lansat în toamna anului 2013 şi va cuprinde lucrări simfonice de Enescu şi Bartok înregistrate împreună cu Orchestra de Cameră din Chişinău şi dirijorul Cristian Florea, un proiect susţinut şi finanţat de către ICR.              

 

Laura Buruiană a lansat în 2012 al doilea CD, la Casa de discuri germană Coviello, alături de binecunoscutul pianist român Matei Varga, disc ce va cuprinde sonatele pentru pian şi violoncel de Johannes Brahms, CD care a fost premiat de către „The Violoncello Foundation New York” drept înregistrarea anului 2012. Tot pentru Coviello, artista a înregistrat la Salle Colonne din Paris albumul „Sonates et variations pour violoncelle et piano” de Felix Mendelssohn, împreună cu pianistul Ferenz Vizi, disc lansat în martie 2013, înregistrare ce a primit premiul „Luister 10” în Olanda, Gramophone Choice, 4 stars din partea ConcertoNet USA şi alte critici pozitive din parte revistelor the Strad, Radio Berlin, WDR 3, MusikZen şi Radio France Musique.

 

Proiectele discografice din anul 2013 – Suitele pentru violoncel solo de Bach (versiune originală la violoncel baroc şi piccolo şi varianta adaptată pentru violoncel modern) – lansare în martie 2014 pentru casa de discuri Coviello Classics; Sonatele pentru viola da gamba şi clavecin de Bach (versiune originală la viola da gamba şi clavecin şi versiune adaptată la violoncel şi pian – Ana Giurgiu – Bondue la clavecin şi pian) - lansare în iulie 2014 pentru casa de discuri Coviello Classics; Sonatele pentru violoncel şi pian de Sostakovici, Enescu şi Prokofiev împreună cu pianista Alexandra Silocea - lansare în aprilie 2014 pentru casa de discuri Avie Records; Integrala trio-urilor cu pian de Cesar Franck – Trio Brâncuşi - lansare în octombrie 2014 pentru casa de discuri Naxos.


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >