Dalila Cernătescu


Dalila Cernătescu s-a născut în Bucureşti şi a debutat la vârsta de 5 ani la TVR. Primul LP a apărut la 10 ani, la Electrecord, iar în 1984 a fost laureată a festivalului Oj Dunave Dunave Plavi, Novi Sad, Iugoslavia. 

 

La 14 ani înregistrează Primăvara de A. Vivaldi, cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. În 1991 a participat la Grand Prix pentru Austria, Elveţia şi Germania, iar 1992 devine membră SACEM Franţa. 

 

În 1996 a reprezentat Germania la Eurovision alături de Angela Wiedl (producător, compozitorul Ralph Siegel). Tot în acelaşi an a interpretat în premieră Iarna de A. Vivaldi în faimoasa catedrală Votivkirche din Viena, în faţa a peste 3000 de spectatori.

 

Din 1997 este licenţiată a Academiei de Muzică din Bucureşti (UNMB) şi tot din acelaşi an predă naiul la UNMB. Un eveniment inedit a avut loc în anul 2000, în cadrul întâlnirii cu un grup de naişti dintr-un trib din Insulele Solomon, având posibilitatea de a cerceta pe viu cultura tribului din Malaita despre instrumentul ancestral, naiul. 

 

Pentru a experimenta sonorităţi şi timbre diferite, Dalila Cernătescu are o colecţie unică de naiuri construite de tatăl ei, prof. Miron Cernătescu, aceasta fiind alcătuită din exemplare cu ambitusuri şi modalităţi de acordaj diverse şi materiale de construcţie diferite (bambus, salcâm, stejar, prun, paltin, larice, plop alb, tuia, fag, brad, mahon, zingana, corn de căprior etc.). 

 

În 2001 a realizat cu chitaristul Pedro Ibanez albumul „Duo de Prestige”, înregistrat în catedrala din Marnans, Franţa (producător Andre Benichou). 

 

În 2006 obţine titlul de Doctor în Muzică (Summa cum laude), iar actualmente este prof. dr. la UNMB, Facultatea de Interpretare Muzicală - specialitatea Nai, singura instituţie de învăţământ universitar unde se studiază Naiul în cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală (instrumentele orchestrei simfonice).

 

Dintre nenumăratele turnee merită amintit cel din Malaezia (2008) care a inclus şi un Masterclass pentru studenţii de la Akademy Seni din Kuala Lumpur. Unul dintre cele mai recente albume este „Revealing the Romanian Traditional Music on Jazz”, realizat împreună cu pianistul Florin Răducanu şi desemnat „Albumul de Jazz al anului 2010 în România”.

 

În 2012 publică la editura UNMB cartea „O Istorie a naiului”. A concertat în Iugoslavia, Austria, Elveţia, Germania, Belgia, Franţa, Malaezia etc. A înregistrat diverse genuri muzicale, albumele fiind editate de : Electrecord, Bellaphon, Warner Chappell,Carrere Music, Planett & 7 Productions, BMG Ariola & Jupiter-Records, Octant Music & Select Canada. Dintre apariţiile sale la televiziuni, menţionăm: ORF1, ORF2-Austria, Telefunf-Elveţia, ARD, ZDF- Germania, FR2- Franţa, NHK- Japonia etc.


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >