Cătălin Tîrcolea


Este născut în Bucureşti, într-o familie cu puternice şi declarate înclinaţii artistice (mama, primă balerină a Ansamblului Naţional Rapsodia Română, tatăl, violonist şi dirijor). Astfel, încă de la vârsta de cinci ani el şi-a făcut simţită prezenţa pe micul ecran interpretând la vioară un Menuet de Mozart.

Deşi studia vioara la Liceul de muzică, la 17 ani Cătălin Tîrcolea (www.tircolea.ro) este atras de nai şi adoptă acest instrument ca principal instrument al carierei sale. În paralel cu vioara şi naiul, Cătălin Tîrcolea cânta şi la pian, instrument pe care-l va studia ca instrument secundar în timpul studiilor de specialitate, compoziţia, pe care o absolvă la Academia de Muzică Ciprian Porumbescu, în 1979.

Cătălin Tîrcolea a susţinut numeroase turnee de concerte şi înregistrări atât în ţară cât şi în străinătate. A participat la show-uri TV precum Ronduit Tournee şi Ted Show în Olanda, The Hank Plante Show în Houston, Texas, SUA, Objection TV Show difuzat de reţeaua TBS Tokyo, Japonia, show-ul TV special conceput pentru Cătălin Târcolea, „Naiul bine Temperat”, realizat de regretatul Tudor Vornicu, Ileana Vlad şi regizat de Andrei Brădeanu, precum şi numeroase alte apariţii TV în ţară şi străinătate. 

A colaborat cu numeroşi muzicieni  şi artişti de prestigiu din ţară şi din străinătate precum: Toni Iordache, Ion Drăgoi, Marin Chiser, Johnny Răducanu, Ramon Tavernier, Richard Oschanitzky, Ştefan Sileanu, Ion Caramitru, Leopoldina Bălănuţă, Kurt Hauenstein (Supermax), Rick van der Linden (Ekseption) - 3 albume (primul album „Variations” înregistrat în 1978 a fost considerat o premieră mondială, dat fiind combinaţia instrumentelor nai şi sintetizator, combinaţie folosită pentru prima oară în istoria muzicii), Sergiu Comissiona, Luis Bacalov deţinător al premiului Oscar, etc. Până în prezent discografia lui Cătălin Tîrcolea cuprinde 20 de albume. 

Este primul care a introdus naiul in jazz, albumul său de debut „Panpipe In Jazz”, editat de Electrecord în anul 1978, fiind un exemplu în acest sens. Alte exemple ar fi cele 7 albume de jazz cu nai, pe care muzicianul le-a realizat până acum, precum şi participarea sa la numeroase festivaluri de jazz, cum ar fi Festivalul Internaţional de Jazz Praga 1984, alături de nume precum Buddy Rich, Cecil Taylor, Arturo Sandoval, Didier Lockwood etc.

În 1990 a fost invitat pentru a treia oară în Japonia unde cooperează cu firme precum Korg şi Yamaha. Cu Korg realizează sesiuni speciale de sampling a naiului. Cu Yamaha realizează prima înregistrare audio tridimensională pe care această firmă a prezentat-o la Târgul de Toamnă Tokio 1990.

În 1992 îi apare al 14-lea disc din discografia sa, albumul solo Dr. Music, unde Cătălin Tîrcolea în calitate de compozitor, aranjor, interpret şi producător combină sunetele electronice cu cele acustice într-o varietate de genuri muzicale, pe scurt denumite fusion music.

În 1994 apare cel de-al 15-lea album „Colinde” (prima ediţie) la CiTy Music, album ce conţine cele mai cunoscute colinde tradiţionale româneşti şi care se vrea o simbioză a celor două mari sisteme muzicale, occidental şi oriental, respectiv tonal, modal.

În cotidianul Meridian, binecunoscutul muzicolog Viorel Cozma scria în legătură cu acest album: „Cătălin Tîrcolea nu s-a mulţumit cu citarea melodică, ci a încercat să împrumute fiecărei colinde o haină armonică inedită, şi o formă complexă, amplă, polifonică, orchestrată cu o rară fantezie coloristică, paleta timbrală inedită a sintetizatorului, străbătută de glasul particular, învăluitor al naiului, conferind fiecărei piese un farmec nebănuit”.

În 1996, Cătălin Tîrcolea a scris muzica pentru două seriale TV (difuzate pe RTL), muzica pentru piesa „Dansul sergentului Musgrave”, de John Arden, piesă realizată de Teatrul Mic, sub direcţia regretatei Leopoldina Bălănuţă, a scos cea de a II-a ediţie a albumului „Colinde” şi a participat la realizarea coloanei sonore a filmului „La Tregua-Armistiţiul”, a celebrului cineast Francesco Rosi, având-ul în rolul principal pe John Turturro. Cătălin Tîrcolea a interpretat la nai temele muzicale principale ale filmului, scrise de celebrul compozitor Luis Bacalov, câştigător al premiului Oscar, în 1996.

Din 1998 şi până în prezent, Cătălin Tîrcolea a dus o bogată activitate componistică şi pianistică. Astfel, în 1998 Cătălin Tîrcolea a iniţiat un nou proiect muzical intitulat „Alter Ego”, proiect materializat într-un album realizat de Zone Record, cu titlul „X – Treme”. Pe acest album el semnează în calitate de compozitor, orchestrator, pianist, programator şi producător (regizor muzical).

În 1999 primeşte Premiul UCMR pentru cea mai buna piesă de jazz, „Samba Del Rio”.

În 1999, Tîrcolea a compus şi produs albumul „Eu Sunt Mona” al cântăreţei de patrusprezece ani Simona Nae. Este membru al Uniunii Compozitorilor din anul 1990, şi membru al Uniunii Artiştilor şi Realizatorilor de Film (UARF). 

În anul 2000, printre alte activităţi muzicale, cum ar fi susţinerea unor recitaluri alături de trio-ul său de jazz, Tîrcolea a compus şi produs un album pentru o altă cântăreaţă de cincisprezece ani, Annabella.

În 2003, Cătălin Tîrcolea a lansat cel de-al 17-lea album din cariera sa discografică, album care se intitulează Standards” şi care cuprinde,  pentru prima dată în istoria muzicii, standard-uri de jazz cântate la nai. 

În decembrie 2004 (data apariţiei în magazine: februarie2005),  cel de-al 18-lea disc din cariera sa discografică este realizat de către casa de discuri „Electrecord”, album ce se intitulează Cătălin Tîrcolea & Alter Ego – Ez4u” şi cuprinde versiuni orchestrale originale ale unor celebre teme de jazz şi pop. Tîrcolea evoluează ca pianist, aranjor şi producător muzical, alături de grupul său Alter Ego, care îi are ca invitaţi printre alţii pe Nico, Ioana Hărţescu, Florin Ochescu, Sorin Romanescu, Cristi Soleanu, Berti Barbera ş.a.m.d.

2006 a fost anul producerii şi apariţiei DVD-ului „The Essence of Panflute”. Primul volum adevărat şi cuprinzător ce conţine sunete de nai ce pot fi folosite pe orice fel de claviaturi/synth/computer. O premieră mondială a genului, el devenind astfel primul muzician „virtual” al naiului. Produsul a fost distribuit de celebra firmă Best Service.

În decembrie 2007 lansează albumul „Synvionai” (cel de-al 19-lea), album care primeşte în martie 2008, premiul UCMR pentru cel mai bun disc de jazz al anului 2007.

Albumul „Colinde” al Simonei Nae, produs de Tîrcolea, a fost realizat în 2008, iar albumul „Colinde pentru mama”, al lui Mirela Zafiri, produs tot de el, a ieşit pe piaţă către sfârşitul anului 2009.

În noiembrie 2010 apare cel de al doilea volum din  trilogia Synvionai”, şi al douăzecilea din discografia sa, album intitulat „Synvionai II”. Produs de Tîrcolea şi distribuit de E-media, acest album a fost distins, în februarie 2011, cu Premiul  UCMR pentru cel mai bun disc de jazz al anului 2010.

2012 este anul apariţiei celui de al treilea volum al proiectului „Alter Ego”, iniţiat în 1998 şi cel de al douăzeci şi unulea în discografia artistului, album în care apar artişti precum: Macke, Nico, Berti Barbera, Simona Nae, ş.a.m.d.


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >