Bogdan Zvorişteanu


Concertmaestru al renumitei „Orchestra Suisse Romande“ din Elveţia, Bogdan Zvorişteanu este un nume cu rezonanţă în lumea muzicală internaţională. Născut la Bucuresti în 1970, Bogdan Zvorişteanu este iniţiat în studiul viorii la 6 ani de către tatăl său, Radu Zvorişteanu (concertmaestru şi dirijor) şi ghidat de către acesta până la vârsta de 23 de ani. 

În anul 1988, Bogdan absolvă Liceul de Muzică George Enescu, iar în 1993 Academia de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Victoria Basta şi a prof. Ştefan Gheorghiu. În următorii 4 ani îşi va desăvârşi pregătirea muzicală cu Alberto Lysy, la Academia Internaţională de Muzică Menuhin din Gstaad şi Blonay (Elveţia). Pentru calităţile sale de concertmaestru, Bogdan Zvorişteanu a fost invitat în 1997, de către Orchestra Filarmonica din Santiago de Compostela (Spania), iar din 1998 va ocupa acelaşi post în Orchestra de cameră din Pforzheim (Germania). Dupa un an şi jumătate, la propunerea vechiului său Maestru Alberto Lysy, va decide să se întoarcă la Academia Menuhin, de această dată pentru a preda vioara şi muzica de cameră. Pe întreg parcursul acestor ani, datorită înaltei sale valori artistice, Bogdan Zvorişteanu obţine o recunoaştere internaţională, confirmată de numeroase trofee la concursuri internaţionale precum Festivalul George Enescu, la Bucureşti, Tibor Varga, la Sion, Leopold Mozart, la Augsburg sau concursul de la Geneva. 

Activitatea de concertist a lui Bogdan Zvorişteanu este susţinută în paralel cu recitale şi concerte de muzică de cameră, colaborând astfel cu personalităţi muzicale ca: Alberto Lysy, Jeremy Menuhin, Brigitte Meyer, Jian Wang, Kirill Gerstein, Bruno Pasquier, Nicolas Pache, Chantal Juillet şi Stanimir Todorov. Sunetul cald al viorii sale a vibrat în săli de concerte şi în cadrul unor festivaluri din Argentina, Canada, China, Corea de Sud, Elveţia, Japonia şi în toată Europa. Din septembrie 2002, Bogdan Zvorişteanu s‐a stabilit în Geneva şi cântă împreună cu orchestra sa, sub bagheta magistrală a dirijorilor Rafael Frühbeck de Burgos, Armin Jordan, Antonio Pappano, Charles Dutoit, Christoph von Dohnanyi, Vladimir Aschkenazy, Eliahu Inbal sau a lui Dmitrij Kitajenko, şi alături de solişti remarcabili precum Marta Argerich, Mischa Maisky, Joshua Bell, Truls Mörk, Radu Lupu, Felicity Lott sau Vadim Repin. 

Bogdan Zvorişteanu a susţinut cursuri de măiestrie în Timişoara, Braşov şi Bucureşti, în Buenos Aires, Carillo-Argentina, în Seul şi Yeossu-Corea de Sud, Foshan-China, Solsona-Spania, precum şi în Speyer-Germania. 

În 2008, Bogdan Zvorişteanu a înregistrat integrala Sonatelor şi Partitelor de J. S. Bach, pentru  Dinemec Classics. În 2011 a avut turnee în Coreea de Sud, Germania, Elveţia, Belgia şi România înterpretând la vioară concerte de Brahms, Sibelius, Bruch no. 3, Concertul Triplu de Beethoven precum şi multe alte compoziţii de muzică de cameră. 

Bogdan Zvoristeanu cântă la o vioară de Nicolaus Gagliano din 1761, împrumutată de familia Aebi-Müller, care sunt donatorii principali ai Centrului Paul Klee din Berna.


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >