Bogdan Mihai


Bogdan Mihai (www.bogdanmihai.ro) pășește în lumea muzicală odată cu studiul viorii însă datorită calităţilor sale vocale începe să studieze ca bariton, la Universitatea de Muzică din București, sub atenta îndrumare a profesorului Nicolae Constantinescu. 

Descoperă noua sa vocalitate, cea de tenor, în Italia, unde marea soprană Mirella Freni îl formează şi îi oferă bursa de studii „Nicolai Ghiaurov”. Obține diploma de Master în Belcanto la Universitatea Transilvania din Brașov, România, cu soprana Mariana Nicolesco.

Abordează cu succes roluri din sfera belcanto-ului italian, în special cele de Gioachino Rossini: Il Barbiere di Siviglia (Il Conte Almaviva), La Cenerentola (Don Ramiro), Armida (Goffredo si Carlo), Aureliano in Palmira (Aureliano), Adelaide di Borgogna (Adelberto), La Scala di Seta (Dorvil).

Interpretează, de asemenea, roluri de Gaetano Donizetti: Don Pasquale (Ernesto), Parisina D'Este (Ugo), Gemma di Vergy (Tamas), L’Elisir d’Amore (Nemorino) şi rolul tenorului italian din opera Der Rosenkavalier de Richard Strauss.

Debutează în rolul Contelui Almaviva, din opera Il Barbiere di Siviglia de Rossini, pe scena Operei Naționale din București și include în spectacol scena şi aria finală a tenorului „Cessa di piu resistere” care, din cauza dificultăților tehnice extreme, este ocolită de interpreții rolului, Bogdan Mihai realizând astfel o premieră absolută în România.

Acest rol îi deschide porțile marilor teatre de operă din lume unde astăzi este invitat: Stuttgart Staatsoper, Dresden Semperoper, Deutsche Oper Berlin, Cuivilles Theater Munchen , Concertgebouw Amsterdam, Zurich Opernhaus, Klagenfurt Staadtheater (Austria), Theatre du Chatelet (Paris), Garsington Opera Festival (Londra), St. Joan Smith Square (Londra), Festival della Valle d'Itria (Martina Franca), Rossini Opera Festival (Pesaro), Suntory Hall (Tokyo), Mikhailovsky Theater (ST.Petersburg). 

Cântă sub conducerea muzicală a unor dirijori importanți precum David Parry, Ion Marin, Horia Andreescu, Jean Christophe Spinosi, Alesandro De Marchi, Riccardo Frizza, Dmitri Jurowsky, Gullielmo Garcia Calvo, Giacomo Sagripanti, Mikhail Tatarnikov, Nello Santi, Enrique Mazzola,  în regii semnate de Beat Feah, Martin Duncan, Timothy Nelson, Emilio Sagi, Grischa Asagarof, Stefan Herheim, Pier'Alli, Katharina Thalbach, Fabio Sparvoli.

În octombrie 2011, a fost invitat de marea soprană Angela Gheorghiu să susțină împreună două concerte extraordinare de belcanto, pe scena prestigioasei Suntory Hall din Tokyo, acompaniaţi de Japan Philarmonic Orchestra, la pupitrul dirijoral avându-l pe maestrul Ion Marin.

 

Interpretează rolul Dorvil în La Scala di Seta de Rossini pe scena prestigioasei

Concertgebouw din Amsterdam, eveniment transmis în direct de Radio Europa.

 

Lista contractelor se întinde până în 2015 iar din evenimentele viitoare enumerăm

rolul Don Ramiro în La Cenerentola de Rossini la Stuttgart Staatsoper, Opera du Rhin

Strasbourg, Colmar Opera și Mulhouse Opera. Il Barbiere di Siviglia la Montreal Opera și

Opera de Oviedo, Edmondo în Manon Lescaut de Puccini la Marele Festival Baden Baden

sub bagheta maestrului Sir Simon Rattle alături de Berliner Philarmoniker. Revine în

Franța pentru rolurile Giocondo în La Pietra del Paragone de Rossini pe scena Theatre du

Chatelet din Paris și Dorvil în La Scala di Seta la Theatre des Champs – Elysées din Paris.

 

Anul 2012 a însemnat pentru tenorul Bogdan Mihai şi apariția pe piaţa internațională a două DVD-uri de Rossini, Aureliano in Palmira de la Martina Franca (2011) la casa discografică italiană Bongiovanni şi Adelaide di Borgogna de la Rossini Opera Festival Pesaro (2011) la Deutsche Gramophone. Ambele producţii au fost transmise deja live în toată Europa, America şi Asia.

În 19 decembrie 2013, va susține un concert de Belcanto împreună cu marea soprană Angela Gheorghiu. Concertul va avea loc la Palatul Kremlin, al cărui auditoriu are o capacitate de până la 6.000 de locuri, fiind cea mai mare sală de concerte din Rusia.


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >