Adrian Ionuţ Buzac


Născut în Braşov, România, în 1980, Adrian Ionuţ Buzac (www.adrian-buzac.at) a primit primele lecţii de oboi de la 11 ani. Deja la 16 ani începuse studiile de oboi la Universitatea Mozarteum din Salzburg cu Prof. Lothar Koch (Filarmonica din Berlin), pe care le-a continuat apoi cu Prof. Günther Passin (Orchestra DSO Berlin). A primit cele mai importante onoruri atât pentru prima sa diplomă, cât şi pentru cea finală. 


Dorinţa de a avea o temelie cât mai bună pe care să-şi poată baza cunoaşterea este cea care l-a condus pe Adrian Buzac în aprofundarea studiilor în pedagogie instrumentală şi vocală, în a obţine o diplomă în muzicologie şi, în cele din urmă, în a urma studii doctorale (doctorat în filosofie). 


În acelaşi timp cu studiile sale la Mozarteum, Adrian participă la primul masterclass de oboi, compoziţie şi oboi baroc. A primit burse pentru progresul său extraordinar de la Universitatea Mozarteum, Festivalul Innsbruck pentru Muzică Timpurie, Fundaţia Soros, Centrul Karajan din Berlin şi Fundaţia Bursa Sofie Fohn. 


În plus, Adrian Ionuţ Buzac  era frecvent câştigătorul premiului întâi în concursurile naţionale şi internaţionale. A fost promovat de către Gustav Kuhn, Dennis Russel Davies, Gustavo Dudamel şi alţi dirijori influenţi. 


Începând de la o vârstă fragedă, el a căpătat o experienţă orchestrală extensivă şi un repertoriu imens cu orchestrele şi ansamblurile, incluzând Orchestra Mozarteum din Salzburg, Orchestra Festivalului Tirolez Erl, Orchestra Bruckner din Linz, Orchestra Simon Bolivar din Venezuela, Filarmonica de cameră din Salzburg, Soliştii de Muzică de Cameră din Salzburg, Orchestra Simfonică din Lichtenstein, Orchestra Simfonică Vorarlberg, Ansamblul Austriac pentru Muzică Nouă din Salzburg (OENM), Ansamblul Muzică Nouă Windcraft din Tirol, Ansamblul Sinfonietta Montfort, Societatea de Concerte din Viena, cât şi cu Orchestra Simfonică şi Filarmonica Instrumentelor de Suflat a Universităţii Mozarteum din Salzburg.


În contextul activităţii sale orchestrale extinse, Adrian Ionuţ Bazac a susţinut concerte cu cvintetul său de instrumente de suflat, „Penta Musica”, cât şi ca solist în numeroase săli de concerte renumite cum ar fi Filarmonica din Berlin, Sălile Brahm şi Schubert ale Societăţii Muzicale din Viena, Marea Sală Salzburg a Universităţii Mozarteum, Concertgebouw din Amsterdam, Sala Victoria din Geneva şi multe altele. 


Împreună cu starul de operă Anna Netrebko, cetăţenia austriacă i-a fost acordată lui Adrian Ionuţ Buzac motivată de „realizările extraordinare deja obţinute şi în aşteptarea celor viitoare” şi de interesul special al Republicii. O onoare adiţională i-a fost acordată în 2005 prin intermediul titlului de Ambasador Cultural Austriac şi cel al ansamblului „Penta Music” de către Guvernul Federal Austriac. 


Cu „Penta Music” a primit burse de la Fundaţia Live Music Now  Yehudi Menuhin, Fundaţia de Muzică Privată Gottfried von Einem, Centrul Herbert von Karajan din Viena şi un premiu special pentru Cel mai Bun Cvintet de Suflat din partea Gradus ad Parnassum 2004.

Când a fost anunţată deschiderea oficială pentru poziţia de profesor de oboi la Universitatea de Stat Vorarlberg în 2008, Adrian a putut să se afirme în mod clar în cadrul puternicei competiţii internaţionale atât pentru rolul de solist, cât şi în cadrul audiţiilor de predare, astfel deţine poziţia de Profesor de Oboi şi Muzică de Cameră cu foarte mult succes încă de atunci. În acelaşi timp cu aceasta, totuşi, el continuă să fie un solist şi muzician de orchestră bine primit internaţional şi incredibil de apreciat la numeroase evenimente muzicale importante.

Studenţi din toată Europa sunt atraşi către Feldkirch pentru a studia cu el. Ceea ce ei apreciază la Adrian este interesul 100% acordat studenţilor cât şi abilitatea sa de a dezvolta şi mai mult talentele individuale ale fiecăruia dintre ei.

Adrian Ionuţ Buzac nu este numai un muzician excelent, dar şi un pedagog inspirat şi care inspiră pe alţi la rândul său şi care este pregătit oricând să-şi dedice timpul şi energia pentru a fi alături de studenţii săi.


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >