CĂLIN PETER NETZER


Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru România şi confirmă valoarea cinematografiei româneşti. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia românească, este un eveniment", declara Călin Peter Netzer, după ce filmul său „Poziţia copilului" a câştigat marele premiu la Festivalul de film de la Berlin, ediţia 2013.

 

Călin Peter Netzer, născut la data de 1 mai 1975, la Petroșani, este regizorul român care la vârsta de opt ani emigra cu întreaga sa familie în Germania, urmând ca din 1984 să locuiască în oraşul Stuttgart, unde a absolvit şcoala primară şi liceul. După Revoluția Română din 1989, revine în ţară şi se înscrie la Academia de Teatru și Film I.L.Caragiale din București, secţia Regie-Film, în anul 1994. În facultate a făcut numai scurt-metraje de ficțiune, printre care „Mingea de cârpă” (1994), în sistem video, „Ochi uscați” (1995), „Maria” (1997) şi „Zăpada mieilor” (1998).

 

După ce obţine diploma de regizor de film, în 1999, Netzer realizează primul său lungmetraj intitulat „Maria”. Realizat în anul 2003, filmul este o coproducție România-Franța-Germania şi a fost foarte bine primit de către public și critica de specialitate, fiind selectat în festivaluri prestigioase din întreaga lume şi acumulând numeroase premii, cum ar fi cele de la Festivalul Internaţional Locarno (2003), Festivalul de film de la Cottbus (2003) sau cel de la Festróia – Tróia (2004).  

 

Călin Peter Netzer este cunoscut publicului român şi pentru cel de-al doilea lungmetraj al său, „Medalia de onoare”, cu Victor Rebengiuc în rolul principal, film premiat în străinătate, cu mult înainte de premiera oficială în țară. Şi acest lungmetraj al său a fost selectat în peste 30 de festivaluri şi a câştigat numeroase premii în Thessaloniki (Silver Alexander) sau în Turin, Miami, Durres, Los Angeles ori Zagreb.

 

Cel mai nou film al său, „Poziţia copilului”, a cărui premieră mondială a avut loc chiar la Berlin, pe 11 februarie 2013, a primit trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, imediat după ce a primit şi premiul criticii internaţionale - FIPRESCI (Federation Internationale de la Presse Cinematographique) la Berlinalele de anul acesta. Distincţia a fost primită de regizorul Călin Peter Netzer şi de producătorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, preşedintele juriului ediţiei din acest an a festivalului. Filmul s-a impus în faţa unor producţii hollywoodiene cu nume mult mai sonore, precum „Promised Land” (de Gus van Sant, cu Matt Damon) sau „Side Effects” (de Steven Soderbergh, cu Jude Law şi Catherine Zeta-Jones) şi a fost vândut în foarte multe ţări, printre care Germania, Franţa, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA şi Taiwan.

 

„Poziţia copilului” s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes pelicule româneşti din ultimul deceniu şi se menține în topul box office-ului românesc, cu 44.449 de spectatori și încasări de 617.643 de lei, doar după a doua săptămână în cinematografele din România. După debutul spectaculos cu peste 19.000 de spectatori în primul weekend, un record pentru un film autohton în ultimii zece ani, filmul a adus și mai mulți spectatori în săli, în a doua săptămână – aproximativ 25.000. După euforia câştigării Ursului de Aur, regizorul Netzer este acum în căutarea unui distribuitor american care să-l sprijine în perspectiva unei viitoare nominalizări a peliculei sale pentru premiul Oscar.

 

Presa internaţională a lăudat încotinuu filmul lui Călin Netzer considerându-l „portretul unei ţări şi profilul psihologic al unei obsesii” (Die Welt), având un scenariu „admirabil construit, cu momente de umor care echilibrează un final cu adevărat dramatic” (The Hollywood Reporter) şi „o satiră tăioasă la adresa noilor îmbogăţiţi ai României, o clasă obişnuită să mascheze adevăruri şi să se asigure că lumea se dă din calea lor când apar conflicte” (Jay Weissberg, Variety).


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >