ALEXANDRA NECHITA


Supranumită în copilărie „Micuţa Picasso" sau „Mozart cu o pensulă de pictat", autoare a unei cărţi despre arta sa („Mâini şi porumbei", apărută în 2005) şi a unui monument al Păcii în Singapore (din bronz, de aproape 4 m înălţime) şi cu o aprobare de la Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, pentru o lucrare specială, Alexandra Nechita îşi foloseşte talentul artistic într-o misiune deosebită, acela de a schimba lumea.

 

Începând cu vârsta de 12 ani, Alexandra Nechita a expus peste tot în lume (din America până în România, Singapore, Japonia sau Noua Zeelandă), inclusiv în cadrul celei de a 39-a ediţie a galei Grammy Awards, Gala 50 ani de Polaroid sau pentru Andre Agassi Foundation, iar picturile sale se găsesc în diferite muzee ale lumii (cum ar fi Colecţia Vaticanului, din Roma, sau The Rock&Roll Hall of Fame, din Cleveland) ori în colecţiile private ale celebrităţilor precum Celine Dion, Woopi Goldberg, Charlize Theron, Stephen Baldwin, Catherine Deneuve, David Letterman, Rosie O'Donnell, Phil Collins, Calvin Klein, Oprah Winfrey, Larry King (care i-a prefaţat cartea pe care Alexandra a scris-o) sau Lionel Ritchie. De-a lungul timpului, a avut apariţii televizate la CNN, The Oprah Winfrey Show, The Rosie O'Donnell Show, CBS Sunday Morning sau NBC's Today.   

 

Alexandra Nechita s-a născut în România, pe 27 august 1985, la Vaslui (oraş în care Şcoala Generală Nr. 8  îi poartă numele) şi a început să deseneze la vârsta de doi ani. La şapte ani picta în ulei şi vopsea acrilică, iar la opt ani a avut prima ei expoziţie ce a fost, practic, un spectacol susţinut de ea, la biblioteca oraşului Los Angeles.

 

Talentul Alexandrei a fost recunoscut instantaneu şi mulţi oameni au venit să-i vadă minunatele şi, de multe ori, fenomenalele picturi. A atras atenţia criticilor de artă şi a mass-mediei, iar aceştia au început să spună lumii despre acest copil ieşit din comun – o artistă ce a deprins desenul şi culoarea, o artistă ce a creat un limbaj vizual propriu, într-o manieră unică, lirică, figurativă şi abstractă: „Ea găseşte inspiraţia înăuntrul inimii sale. Are  un stil puternic, un stil foarte aparte, stilul Nechita” (Yann Le Pichon, Critic de artă, Paris), „E clar că posedă o sensibilitate excepţională şi neobişnuită” (Barbara O’Keefe, Muzeul Coral Springs, Florida), „Alexandra este o influenţă la nivel global. Va fi un lider al artei în secolul XXI. Va fi o artistă ce se menţine de-a lungul anilor, secolelor” (Jacques Mourlot, Atelierul Mourlot, Paris). De atunci, lucrările ei s-au dezvoltat spre a avea personalitate artistică, iar acum prezintă o înaltă sofisticare şi o viaţă sensibilă la nuanţele şi posibilităţile mediului ei înconjurător. Cu expoziţii la nivel global, Alexandra continuă să fie activă în realizarea demersurilor sale artistice, studiind şi sculptura în broz şi sticlă, influenţată fiind de lucrările unui atelier celebru din Veneţia, de pe insula Murano.

 

În noiembrie 1999, Alexandra a fost selectată de către Federaţia Mondială a Naţiunilor Unite pentru a conduce Iniţiativa Artelor Globale ce implică peste 100 de naţiuni. Cu acea ocazie i-a fost oferit, pe când avea doar 15 ani, de către ONU, titlul onorific de Ambasador al Păcii şi Bunăvoinţei în Arte. În această calitate, Alexandra şi-a propus un proiect ambiţios: să realizeze şapte statui, câte una pe fiecare continent. Singapore este prima ţară de pe continentul Asiei care a îmbrăţişat şi suportat Monumentul Păcii, oferindu-i o reşedinţă permanentă în The Garden of The National Museum Of Art. Monumentul este denumit „Let there Be Peace” şi a fost prezentat poporului singaporez în iunie 2005. În continuare se lucrează la colaborări pentru viitoarele plasamente a celor şase monumente.

În acelaşi an, desenele Alexandrei Nechita au fost alese pentru un set de monezi comemorative legale intitulat „Pacea este singura opţiune!”. Bătute strict în aur, argint şi platină, desenele au fost aprobate special de Regina Elisabeta a II-a a cărei efigie împodobeşte de asemenea monezile.

 

Alexandra Nechita este o susţinătoare activă a artelor ca mijloc de comunicare şi sprijină arta în şcoli, ca o unealtă pentru exprimare. Liceul Luteran din Orange County, California (pe care artista l-a absolvit) a denumit, în semn de onoare pentru românca noastră, centru de artă al şcolii, de 740 de locuri, cu numele de familie al Alexandrei.

Alexandra este foarte dedicată muncii sale de creştere a oportunităţii pentru rezolvarea paşnică a conflictelor şi pentru a disloca puterea pe care o are violenţa în societatea noastră prin intermediul formării şi dezvoltării păcii. Astfel că artista a fost onorată cu titlul de „Artistul Oficial” la World Peace Music Awards, desfăşurat în februarie 2004, la Hanoi, Vietnam, iar în luna aprilie a aceluiaşi an, Teen People a numit-o pe Alexandra „Unul dintre cei 20 de tineri care vor schimba lumea!”

 


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >