ALEX ROTARU


Alex Rotaru este unul dintre cei mai buni documentarişti de la Hollywood, singurul cineast român care regizează şi produce filme în circuitul hollywoodian, şi a fost primul român acceptat cu bursă de merit integrală, după 1989, de către prestigioasa universitate MIT (Massachusetts Institute of Technology, SUA, care se află de mulţi ani în Top 3, iar de doi ani este numărul 1 în lume), universitate pe care a absolvit-o cu „highest honors”, fiind şef de promoţie.

 

Dar, deşi studia fizica, Alex Rotaru a ales drumul către cea de a 7-a artă, făcând multiple studii de masterat, la University of Southern California, School of Cinematic Arts în Los Angeles, în regie, scenaristică, producţie, montaj, imagine, sunet şi actorie, la USC SCA, celebra şcoală a lui Steven Spielberg, George Lucas, Robert Zemekis şi Ron Howard. Eforturile sale academice au fost încununate de succes şi au fost răsplătite cu titlul de Master of Fine Arts in Film/TV Production.

 

Acum lucrează cu nume de rezonanţă din lumea hollywoodiană, dintre care amintim doar câţiva dintre aceşti „heavy­weights”: Ian McKellen, Michael York, Kevin Spacey, Richard Dreyfuss, Van Cliburn, Marilyn Manson, Hugh Hefner sau Val Kilmer.

 

Este Ambasador Cultural al USA, aceasta fiind cea mai înaltă onoare profesională pe care a primit-o, iar acest fapt aducându-i includerea sa în programele culturale ale Departamentului de Stat american, sub direcţia lui Hillary Clinton („American Documentary Showcase” şi „American Film Showcase”, programe care aleg documentare independente care să reprezinte valori tipice americane). Alex este primul şi singurul documentarist ales în acest program care nu e cetăţean american din naştere. În această calitate, de reprezentant cultural al SUA, a călătorit peste tot în lume, din Angola până în Kazahstan, din El Salvador până în Cipru, şi din Liban până în... România.

 

Născut la Bucureşti, fiul actriţei Maria Rotaru şi al dramaturgului Eugen Rotaru (doctor în biochimie şi autor de patente internaţionale), Alex a prins gustul discuţiilor ştiinţifice încă de mic, în casa părintească, iar talentele sale multiple (a fost în lotul olimpic naţional de fizică în 1990, dar cocheta şi cu muzica) i-a adus şi apariţii însemnate în filme, în perioada 1983-1987, precum „Cireşarii” (l-a intepretat pe Dan, pe când avea doar 9 ani), „Aripi de Zăpadă” sau „Cetatea ascunsă”. Pentru cele 3 roluri principale a primit premiul de interpretare masculină la Festivalul de Film pentru Copii şi Tineret, Piatra Neamţ, în 1988. I s-a propus apoi un rol principal în „Liceenii”, pe care l-a refuzat în favoarea şcolii. Iar după bacalaureat a ales Institutul de Fizică Atomică, unde a avut şansa de a întâlni un profesor de la Massachusetts Institute of Technology care i-a oferit o bursă de studiu la prestigioasa şcoală (unde a studiat Teoria laserelor şi Cuantică, dar şi Compoziţie muzicală, Dirijat, Franceză şi Film), luându-şi licenţa, în 1994 (cumulând toţii anii de studiu în doi ani) în Fizică cu un GPA (medie) de 5.00 (maximul) şi cele mai mari onoruri din generaţia sa, ceea ce a inclus bursa Eloranta pentru cei mai creativi seniori din campus.

 


ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >