ADA CONDEEDSCU


Anul acesta s-a aflat din nou în lumina reflectoarelor. De data aceasta, pe 11 februarie 2013, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (după ce, în 2010, actrița pășea pentru prima dată pe covorul roșu al Berlinale Palast, la proiecția de gală a filmului „Eu când vreau să fluier, fluier”, în regia lui Florin Șerban, aflat în competiția oficială a festivalului). 
 
Ada Condeescu a strălucit la Berlinale, la ceremonia de decernare a premiilor Shooting Stars (program în care a fost selectionată, fiind sprijinită de Institutul Cultural Român) unde celebrii actori Julie Delpy şi Ethan Hawke i-au înmânat Trofeul Shooting Stars 2013. 
 
„Senzuală, convingătoare şi afectuoasă”, așa a fost descrisă interpretarea Adei din filmul „Loverboy” de către juriul Shooting Stars. Programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion) şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice: actori consacraţi, regizori, producători de renume sau directori de casting. 
După momentul acordării premiului, tânăra actriță a mai avut parte de un moment special atunci când l-a întâlnit pe Tim Robbins, care a felicitat-o. „Simt că zilele petrecute în programul Shooting Stars mă vor ajuta în următoarele proiecte. Cred că, și de acum încolo, e nevoie de multă răbdare, instinct și muncă pentru a continua drumul pe care l-am ales. A fost o senzaţie specială și puternică să fiu împreună cu actori tineri și talentați din toată lumea, care m-au emoționat prin filmele lor. Am simțit cu adevărat că sunt printre cei mai buni”, a declarat Ada Condeescu despre experiența ei în programul care a lansat carierele internaţionale ale unor nume precum Daniel Craig sau Rachel Weisz. 
 
Ada Condeescu este absolventă a clasei de actorie a Universităţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București şi a participat, de-a lungul vremii, la numeroase clase de actorie şi coregrafie din întreaga lume.
 
Are doar 24 de ani (e născută pe 2 iulie 1988, la Bucureşti) și consideră că faptul că a crescut printre artiști, scriitori și actori a învățat-o să aibă mai multă încredere în ea, acest lucru reprezentând primul pas din cariera sa artistică. Experienţa sa profesională se împarte între rolurile de pe scena teatrului şi cele din faţa camerelor de filmat.  
 
La teatru, a jucat-o pe Titania în „Visul unei nopţi de vară” (2008), de W. Shakespeare, la Teatrul Metropolis, au urmat apoi „Siduri” în „Epopeea lui Ghilgamesh” (2009), la Teatrul Odeon şi „C” în „Trei femei înalte” (2012), de Edward Albee, la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov .
 
Debutul său cinematografic avea să vină odată cu rolul Anei din apreciatul „Dacă vreau să fluier, fluier”, film de lungmetraj care a câştigat Marele Premiu al Juriului şi Premiul Alfred Bauer la Berlinale, 2010. Jucând în „Eu când vreau să fluier, fluier”, perspectiva pe care o avea asupra penitenciarelor şi a deţinuţilor i s-a schimbat, având acces direct la mentalitatea şi viaţa lor. 
 
Cel de-al doilea rol într-un film de lung metraj a fost în „Loverboy”, în 2011, regizat de Cătălin Mitulescu, unde interpretează rolul lui Veli, o tânără frumoasă și exhuberantă care se îndrăgosteşte, pentru prima dată de Luca și ar face orice pentru el. Pentru rolul său din acest film, Ada Condeescu a fost declarată Cea mai bună actriţă în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, cel mai important festival de film din Sud-Estul Europei, primind trofeul „The Heart of Sarajevo“ (Inima oraşului Sarajevo). 
„Sunt fericită, este un premiu important, la unul dintre cele mai renumite festivaluri internaţionale, pentru un rol de suflet. Veli, personajul meu din „Loverboy", este o tânără puternică care face orice pentru iubire", declara la momentul respectiv tânăra actriţă. La decernarea premiilor de la Festivalul de Film de la Sarajevo au fost prezenţi şi actori importanţi precum Angelina Jolie şi Brad Pitt, care au ţinut să o felicite personal pe românca noastră pentru talentul său actoricesc. Iar invitatul special al ediţiei din acel an, Michael Fassbender, a fost cel care i-a înmânat Adei Condeescu premiul. 
Cel mai recent film al său este „Lupu”, primul film de lung-metraj al lui Bogdan Mustaţă, în care Ada Condeescu interpretează rolul principal feminin. Anul acesta, actriţa Ada Condeescu a fost invitată să facă parte din juriul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sofia (unul dintre cele mai apreciate evenimente cinematografice din Europa), dar şi al Festivalului de Film de la Vilnius (Lituania) şi Dakino Bucureşti.
 

ȘTIRI

Lista candidaţilor admişi la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”

Selecţia dosarelor, pe criterii de eligibilitate, pentru înscrierea la concursul campaniei naţionale „Români pentru o lume” a luat sfârşit.

Mai mult >

Se prelungeşte înscrierea la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” se va prelungi până la data de 30 octombrie 2013, la solicitarea publicului.

Mai mult >

Înscrie-te şi tu la concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti”!

Înscrierea în concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” a început deja, iar dacă intri pe www.romanipentruolume ai şi tu şansa de a fi descoperit, de a înregistra debut artistic, de a fi promovat şi de a primi burse care să îţi asigure progresul necesar în a deveni viitorul reprezentant al culturii româneşti.

Mai mult >